Pravila

Novosti ukratko

Najveće promjene su:

 • bodovi za fast takedown
 • restart pozicije – dodane su half guard restart pozicija i closed guard restart pozicija, izmijenjena je back control restart pozicija
 • odsustvo attack pointa za takedown bez kontrole, ako nije bio s amplitudom
 • produžetak – armbar pozicija ili back control pozicija, do finiša, 1 minuta, bez zlatnog (ili ikakvog) boda
 • donji u closed guardu može biti pasivan
 • figure 4 toe hold je dozvoljen u oba smjera.

Bodovanje

 • 2 boda za rušenje, 3 boda za rušenje s amplitudom; uz te bodove mogu biti ostvarena još +2 za „fast takedown“
 • 2 boda za preokret (reversal/sweep)
 • 3 boda za side control; 4 boda mount; 4 boda back control
 • 1 bod za opasan napad (za pokušaj završetka borbe), i za uspješno izvedeno bacanje s amplitudom, a bez zadržane kontrole i gornje pozicije na kraju akcije (ranija pravila davala bi attack point za bilo koje bacanje bez zadržane kontrole i gornje pozicije na kraju akcije)
 • -1 bod za svaku pasivnost nakon prve opomene
 • -1 bod za prekršaj

Sustav natjecanja

Ako je broj natjecatelja šest ili veći, radi se po kup sistemu s nasumično izvučenim brojevima i s repasažom za dva treća mjesta kojega rade oni, koji su u toku natjecanja poraženi od dvojice finalista.

Ako je u nekoj kategoriji broj natjecatelja manji od šest, borit će se svatko sa svakim.
U slučaju održavanja turnira po nordijskom sustavu (svatko sa svakim) na kraju se gleda broj pobjeda i po tome se radi konačni plasman.
Meč bodovi (match classification points) koriste se tek nakon toga, kao sekundarni kriterij i tie-breaker. (Treći tie-breaker je međusobni meč).
Primjer – borac A ima 4 pobjede, sve na bodove (i osvaja 3+3+3+3=12 meč bodova); borac B ima 3 pobjede, sve submissionima, i jedan poraz na bodove (5+5+5+0 ili 1  =  15 ili 16 meč bodova).

Prvo mjesto u konačnom plasmanu zauzima borac A, jer ima veći broj pobjeda. U nekim ranijim verzijama prvo mjesto imao bi borac B, zbog većeg broja meč-bodova.

U dopunama koje navodi USA grappling savez dani su i primjeri poludirigiranog ždrijeba – gdje se npr. favorite/nositelje raspari na različite strane ždrijeba, a slično tome može se i rasparivati borce iz istog kluba, po odluci organizatora.

Težinske kategorije i trajanje mečeva

Na vagi nema tolerancije.
Težinske kategorije su kako slijedi –
Početnici (12-13 godina starosti) – dječaci i djevojčice: 27, 30, 34, 38, 42, 46, 50, 55, 60, 66, 72, +72kg
Školarci (14-15): 29-32, 35, 38, 42, 47, 53, 59, 66, 73, +73kg
Školarke: 28-30, 32, 34, 37, 40, 44, 48, 52, 57, +57kg
Kadeti (16-17): 39-42, 46, 50, 54, 58, 63, 69, 76, 85, +85kg
Kadetkinje: 36-38, 40, 43, 46, 49, 52, 56, 60, 65, +65
Juniori (18-19): 58, 62, 66, 71, 77, 84, 92, +92kg
Juniorke: 49, 53, 58, 64, 71, +71kg
Seniori i veterani (20+): 62, 66, 71, 77, 84, 92, 100, +100kg
Seniorke i veteranke: 53, 58, 64, 71, +71kg

Početnici, školarci i veterani imaju 4-minutne mečeve. Ostale skupine imaju 5-minutne mečeve.

Dobne skupine određuju se po godištima. Primjerice, godište koje u tekućoj godini navršava 19 godina je zadnje juniorsko godište.
Godište koje bi u tekućoj godini navršavalo 20 godina spada u seniore.

Oprema, sudačke intervencije i pasivnost

Sucima je dozvoljeno i upućuje ih se da prekinu meč ukoliko smatraju da je zdravlje sudionika u opasnosti (pravila kao izuzetak navode EP i SP).
Razni verbalni znakovi eksplicitno su navedeni kao moguć razlog sucima za prekid (verbal submission).
Suspenzore se tretira kao dozvoljene (isključivo ako su bez metalnih dijelova), uz ogradu kako ih se ne smije koristiti za namjeran, nagao i vrlo izražen pritisak na kralježnicu kad se protivniku uzmu leđa.
Pasivan pristup borbi rezultira opomenom suca.
Kod pasivnosti sudac to napominje borcu (borcima). Okvirno se 15-ak sekundi neaktivnosti tretira kao pasivnost. Potom (ukoliko se ništa nije promijenilo) signalizira javno i daje natjecatelju opomenu, uz -1 bod.
To se ponavlja do maksimalno -3 boda,  a nakon toga slijedi diskvalifikacija.

Ustajanje od borbe iz partera bez da se potom pokušava doći do dominantne pozicije (ili finiša), tj. kad se namjerno želi pustiti donjega da ustane, je primjer akcije kakvu se sankcionira opomenom.

Propisana oprema su crveni i plavi rash guard, i hlače neutralne boje.

Hrvačke tenisice nisu dio opreme i nisu dozvoljene.

Restart pozicije

Restarta se u situaciji kad se, tokom borbe u parteru, izađe izvan crvenog kruga (u stojećem stavu restarta se kad je bilo tko stao na crveni krug).
Za vrijeme akcije koju se boduje borba se ne prekida prije bodovanja, osim ako je glava jednog od boraca (ili obojice) izašla van zaštitnog crvenog kruga.
Restarti se rade u točno propisane pozicije, po poziciji koja je bila aktualna u trenutku zaustavljanja borbe i restarta.
Primjer – ukoliko gornji borac uspostavi i dobije bodove za side control, i donji borac uspije uhvatiti open guard (nebodovana akcija) a potom izađu van granica borilišta, borba se restarta u open guard poziciji.

Restart pozicije prošle su određene promjene.
Neutralna (stojeća) restart pozicija ostaje kakva je bila.
Mount restart pozicija ostaje kakva je bila.
Side control restart pozicija ostaje kakva je bila.
Open guard restart pozicija ostaje kakva je bila. Side ride („partial back control“) i dalje se tretira (restarta) kao open guard.
Dodana je half guard restart pozicija.
Dodana je closed guard restart pozicija. Više nije moguće iz zatvorenog garda prijeći u otvoreni tako da se protivnika izgura van granica borilišta.
Back control restart pozicija je izmijenjena i sad izgleda kao klasični back control.

Izlaz van granica u toku pokušaja završetka borbe (submission attempt) je automatska diskvalifikacija ako je rađen u pokušaju da se izazove restart;  ali, nije automatska diskvalifikacija u slučaju da se radilo o izvođenju pravilne obrane,  tj. kad su završili van granica borilišta u toku akcije, a bez namjere da se bježi van granica borilišta i izazove restart. Tada se dodjeljuje 1 bod za napad (Attack point) i restarta u sredini u propisanim restart pozicijama.

Restart pozicije u parteru:

images

Detaljnije o bodovanju i rezultatu

Progresija bodovanja je zadržana iz ranijih verzija pravila. Boduju se tranzicije samo u bolju poziciju (side => mount => back control). Ako je ostvaren back control, mora biti postignuta neutralna pozicija (i to isključivo closed guard, open guard, stand up ili ostvareni reversal) da bi taj borac dobio daljnje bodove za poziciju.
Half guard se NE tretira kao neutralna pozicija nakon koje se mogu opet dobiti bodovi za npr. side control.
Mount je dobio dodatni detalj. Osnovni kriterij i dalje je oba koljena na tlu, licem okrenut prema licu protivnika. Novi detalj je da se bodovi za mount mogu dobiti i ako je jedna ruka donjega uhvaćena, pod uvjetom da koljeno gornjega nije iznad razine pazuha donjega.
Ukoliko su obje ruke donjega zavučene, to se ne boduje kao dominantna pozicija bez obzira na poziciju koljena gornjega, kao i ranije.

Primjeri mounta:

Primjeri mounta

Primjeri gdje nisu ostvareni kriteriji za bodovanje mounta:

image08

Knee on belly, scarf hold, north-south i slične pozicije sve su uključene u side control.
Side control se ne boduje dok je donji posve postrance okrenut; leđa mu moraju biti pod kutem manjim od 45 u odnosu na tlo.

Primjeri side control pozicije:

image07

Primjeri gdje nisu ostvareni kriteriji za bodovanje side control pozicije:

image11

Back control boduje se isključivo uz kuke (tj. pete na unutrašnjoj strani bedara protivnika); body triangle i prekrižene noge ne boduju se.

Primjeri back control pozicija:

image09

Primjeri pozicija gdje nisu ostvareni kriteriji za bodove za back control:

image10

Rušenja

Rušenje donosi 2 ili 3 boda; 3 boda ako je protivnik dignut iznad razine struka pri izvedbi.

Uspješno rušenje s velikom aplitudom, a koje završi reversalom protivnika, donosi attack point za takedown; a protivnik će dobiti svoja 2 za reversal. Uspješno rušenje s velikom amplitudom koje ne rezultira kontrolom na kraju jer se izašlo van granica borilišta donosi attack point.
Rušenje bez amplitude i bez kontrole na kraju ne boduje se.

Snap down – go behind kombinacija boduje se kao rušenje u času kad se obiđu ruke donjega (kad se dođe u side ride s protivnikom u kornjači). Ista pozicija boduje se kao takedown i ako se do nje dođe nakon sprawla na protivnikov pokušaj double lega.
Ista pozicija tretira se kao „top position“ kod reversala u borbi u parteru.

„Fast takedown“ – bacanje koje je inicirano unutar tri sekunde od (re)starta akcije, i potom bez prekida akcije uspješno završeno, daje borcu bodove za bacanje i +2 boda za „fast takedown“.
Primjer – double leg startan unutar 3 sekunde nakon restarta i uspješno kompletiran je +2 boda (uz bodove za takedown i za npr. side control, ako je osiguran na kraju). Akcija može potrajati neko vrijeme ako cijelo vrijeme kontinuirano traje.
Double leg startan unutar 3 sekunde, a potom nastavljen i završen kao sitout nije +2 boda – to se već smatra prekidom kontinuiteta inicijalne akcije.

Kontrolom kod rušenja tretira se pozicija u kojoj je jedan borac na tlu, s leđima pod manje od 90° u odnosu na tlo, ili, ako je okrenut leđima protivniku, s barem tri točke na parteru brojeći koljena i ruke (pri čemu mu je gornji borac obišao ruke).

image12

image13

Povlačenje garda bez kontakta rezultira opomenom, – jednim bodom, i vraćanjem u stojeći stav. Povlačenje garda uz bilo kakav kontakt znači da protivnik dobiva bodove za rušenje (takedown) i borba se pušta da se nastavlja u parteru.

Flying armbar boduje se s 2 boda za gornjega kad uspostavi kontrolu u smislu da pobjegne iz armbara. Shot po double leg takedown pa povlačenje garda boduje se s 2 boda za gornjega. Slijedi se logika da borac koji je gornji u početku borbe na tlu (i nije u opasnosti) dobiva bodove za takedown.

Attack points

Jedan bod za napad dodjeljuje se za pokušaj završetka koji je bio vrlo izgledan.
Primjeri – kod poluge na ruku ruka izvučena preko 90° (blizu 180°) u trajanju od 3 sekunde ili dulje; kod trianglea slomljena baza i opet imamo trajanje samog gušenja dulje od 3 sekunde, i sl. Bod se dodjeljuje po kraju akcije, u toku se pazi na sigurnost boraca. Wristlock se ne boduje.
Jedan bod za napad dodjeljuje se i za bacanje s velikom amplitudom na kraju kojega nije zadržana kontrola.

image14

image15

image16

 

Kraj meča i poravnati rezultat

Za određivanje pobjednika u slučaju poravnatog rezultata na kraju meča postoje dva kriterija.
Prvi kriterij je highest value attacks. Primjer – ako je rezultat po isteku vremena 4:4 i jedan borac ima 4 za back control, a drugi 2+2 za 2 reversala, ovaj prvi pobjeđuje.
Ako jedan borac ima 3 za side i još 3 za side, a drugi ima 3 za side, dva za reversal, i 1 attack point, pobjednik je prvi borac.
Ako su po tom kriteriju poravnati, gleda se broj (zabilježenih) opomena za pasivnost, tj. onih uz koje su dodjeljivani negativni bodovi.
Ako su u oba kriterija poravnati, baca se novčić i ide se u produžetak.

Produžetak

Produžetak je izmijenjen, i sad se radi iz armbar pozicije ili iz back control pozicije. Tko će birati poziciju i imati minutu da završi protivnika određuje se bacanjem novčića. Borba traje punu minutu, ili od predaje jednog od protivnika – nema bodovanja, nema prekida akcije, i nema zlatnog boda.

Pozicija za produžetak:

image17

Challenge

Neuspješni challenge daje 5 bodova protivniku. Borac može odbiti trenerov challenge. Attack points ne mogu biti razlog za challenge.

Meč bodovi, tehnička nadmoć

Tehnička nadmoć (i time prekid borbe) je na 15 bodova. Pravila ne spominju mogućnost da natjecatelj svojevoljno nastavi meč nakon tih 15 bodova i dalje pokušava ići po prekid (submission). To je relevantno  kod nordijskog sustava jer tehnička nadmoć donosi 4 meč-boda (match classification points), a submission win 5 meč-bodova; a donekle kompenzirano ranije spomenutim pravilom da meč-bodovi nisu glavni kriterij za određivanje poretka.

Kod pobjede tehničkom nadmoći i pobjede na bodove (“decision”) poraženi dobiva 1 meč bod ako je napravio bodove u toku meča (za pretpostaviti je da je previd u tipkanju što nije navedeno isto i za pobjede/poraze u produžecima).

Zabranjene tehnike / prekršaji

Bilo koja zabranjena tehnika je odmah -1 bod; treći prekršaj je diskvalifikacija. U slučaju da je prekršaj učinjen pri obrani od submissiona borac će biti odmah diskvalificiran.

Uz udarce, griženje, kopanje očiju i slične stvari za koje je svakome jasno da su zabranjene sljedeće se stvari sankcioniraju:

 • slamovi kao način obrane od submissiona
 • slamovi nakon dizanja protivnika iznad razine struka (tipično iz zatvorenog garda)
 • back splash iz stojećeg stava (kad ti je protivnik na leđima)
 • heel hook
 • gušenje protivnika gripom prstima
 • neck crank bilo koje vrste, a koji nije dio klasičnih submissiona (crank kod izvođenja giljotine je npr. dozvoljen); twister neck crank je također zabranjen
 • grip za manje od 4 prsta
 • povlačenje nosa (najčešće prisutno kod rear naked chokea)
 • hvatanje za opremu

Primjeri:

image18

image19

 

Početnici i školarci uz tehnike zabranjene seniorima ne smiju raditi ni giljotine te napade na nogu koji uzrokuju rotaciju koljena (kneebar i ankle lock su dozvoljeni).

Kompletan dokument dostupan je na – https://unitedworldwrestling.org/governance/regulations-grappling

Stipe Pavičić
UWW certified referee